Porträtt (SAKNAS)
 

PER JOSEFSSON

Per Josefssons bildvärld kretsar kring naturen och vardagen. Tankar om att flyga av lycka och falla av sorg. Människan instängd i ett schakt eller svävande i oändligheten. Tecken och symboler, fragment och ting, nedtecknade i ett försök till ordnat kaos. Skulpturerna är ett utsnitt från bildvärden och får ett eget liv.
Per har varit verksam som konstnär sedan 1974 då han utexaminerades från Konstfackskolan. Förutom återkommande samlings- och separatutställningar har han utfört ett tiotal större offentliga utsmyckningsuppdrag. Under det senaste decenniet har Per arbetat med skulpturala yrkesporträtt i samarbete med museer och folkrörelseorganisationer.

I samband med en utställningJan-Allan Gustavsson har skrivit följande om Josefssons konst-närskap: Per Josefsson är en målare som arbetar i en gammal tradition. Med redskap och material söker han upp sina motiv – mestadels har han ateljén på fickan. Även om man kan spåra upp hans arbetsplatser är målningarna inga pedantiska avbildningar. Trots att utförandet är både livligt och kraftfullt finns det ingen glättighet i dessa målningar.
Per Josefsson målar det han ser – där han står
(Linköping, 1982).

 

Han har sig själv som motspelare och har med hjälp av sitt måleri och sina objekt, som han kallar ”åttafotingar”, undersökt sig själv. Med sin konst vill han återspegla de scener, tankar och känslor han har och som han oftast får på sina långa promenader, tidigt på morgonen: Jag går varje dag en timmes morgonpromenad med hunden i skogarna runt Rippestorp. De nya bildintrycken som sveper förbi blandas med svindlande lappkast i tankar och dagdrömmar. Inspirerad av rollspelen på nätet leker jag med dessa tankar och jag vill genom mitt bildspråk skapa en dialog med betraktaren. Målningarna blir som anteckningar från vad jag tror jag sett av naturen.
åttafötterna får ikläda sig rollen som avatar.

Kontakt

Telefon: 011 650 63
   
E-post: per-josefsson@swipmet.se
Adress Rippestorp
  612 91 Finspång