Porträtt av Maret Kjellberg (SAKNAS)
 

MARET KJELLBERG

Maldek
Marmorhästen
Skulpturmodell för Birgittatorget i Vadstena
Budbäraren
Skulptur Sten
Maret Kjellberg, Illustratör
Uppdrag Sedan 1985 har jag arbetat som illustratör på frilansbasis. Jag har gått på Grundskolan för konstnärlig utbildning 1968-69. Beckmans, 1969-70, på illustrationslinjen. Läste konstvetenskap i Umeå 1973-74 och Sthlm 1980-81, historia 20p i Sthlm 1995.
År 2005 läste jag ”Rörliga informationsbilder” på Mälardalen högskola och kortare kurser i 3D animering och Vr-visualisering. Allt för att vidareutveckla mig inom olika medier. Jag gick även stenhuggarkurser i Borghamn, under två säsonger. År 1999 deltog jag i ett kulturprojekt i Östergötland som resulterade i ett projektarbete för Vadstena kommun. En Sten/vatten skulptur och platsen omkring den, i Borghamn söder om Vadstena, Östergötland. Den blev färdig 2000. En stor utmaning då jag var formgivare, arbetsledare, projektledare med ekonomiskt ansvar. Ett gigantiskt projekt som blev färdigt 15 månader senare! Jag fortsätter att arbeta i sten och utveckla mig i olika tekniker. Att arbeta med sten är en skön motvikt till det jag gör annars. Är med i KC-mitt, Svenska Tecknare och Illustratörcentrum. Under alla år har jag underhållit min formkänsla genom arbete i gips och senare även sten.

Då jag annars arbetar med medicinsk illustration är det alltid skönt att få byta finliret mot mejsel och klubba. Trots att jag arbetat med annat har behovet att uttrycka mig i skulptur varit stark och drivande. Längtar efter att få arbeta med utsmyckningsuppdrag! Jag arbetar i kalksten och marmor, skulptur eller relief. Arbetar mycket med diverse handverktyg, vill bibehålla de gamla traditionella teknikerna, detta gäller främst reliefhuggning. Jag har ett nära samarbete med Borghamns stenförädling som har lång erfarenhet av utsmyckningsarbeten i sten. I samarbeten med dem, har jag lärt mig mer och mer om sten och att arbeta med materialet. Där finns det alltid möjlighet för mig att låna verkstadsutrymme. Känns tryggt. För det mesta har skulpterandet varit för eget nöje och behov men jag har fått några uppdrag på offentlig plats. En plats är som sagt, vändplanen ”Borg-sten” i Borghamn, Vadstena Kommun. Sedan finns en gips/sten skulptur i Rogslösa kyrka, Vadstena Kommun, samt ett uppdrag åt Komvux i Gustavsberg. Tror mig ha lätt för och erfarenhet av att samarbeta med andra men kan arbeta självständig om så krävs. Jag är noggrann, inlyssnande och inkännande och bra på att hålla deadlines. Bra på att planera och leverera. Att arbeta med sten är en passion, en underbar utmaning!

 
 

Kontakt

Telefon:  
e-post

maret@maretkjellberg.se

Adress  
   
Borgsten utsmyckning
   

Kategorier